A weboldal a megfelelő működés érdekében HTTP sütiket használ.
Értettem
Bővebb információk

Mezey István Művészeti Központ  

Cím:    3700 Kazincbarcika, Rákóczi tér 9.

Telefon:    +36-48/310-116

Üzemeltető:    Barcika Art Kommunikációs, Kulturális és Sport Szolgáltató Nonprofit Kft.

Elérhetőség:    mezey [kukac] barcikaart.hu
                         titkarsag [kukac] barcikaart.hu

Alegység neve:    Gyermekek Háza-Kézművesház

Telefon:    +36-48/310-116

Egységvezető:    Ursutzné Blága Krisztina

Elérhetősége:    ursutzne.b.krisztina [kukac] barcikaart.hu

Az aktuális programokról a kolorline.hu weboldalon, a Kolor7 hetilapból, valamint a Barcika Art Nonprofit Kft. Facebook-oldalairól (Barcika Art Nonprofit Kft, Kolorcity) tájékozódhat.

 

Nyitva tartás, megközelítés  

Az épületet Kazincbarcika Város Önkormányzata megbízásából a Barcika Art Nonprofit Kft. üzemelteti. A művészeti központ hétköznaponként 9.00 és 18.00 óra között várja a látogatókat. Ettől eltérően tart nyitva különböző események és rendezvények alkalmával.

Az épület teljesen akadálymentesített, a belső udvarról és a Nyugati gyűjtőút felől egyaránt biztonságosan megközelíthető mozgáskorlátozottak vagy egyéb fogyatékosságban szenvedők számára.

 

A Mezey István Művészeti Központ jegypénztára /Kazincbarcika, Rákóczi tér 9./ változatlan nyitva tartásban várja a kedves látogatókat:

Hétfő:         10.00 - 17.30
Kedd:          10.00 - 17.30
Szerda:       10.00 - 17.30
Csütörtök:  10.00 - 17.30
Péntek:       10.00 - 17.30
Szombat:    zárva
Vasárnap:   zárva

 

Létesítmény, szolgáltatások    

Mezey István Emlékszoba és Kiállítás

AZ EMLÉKSZOBA HATÁROZATLAN IDEIG ZÁRVA TART ! 

„A régi görög mondás alapján azt vallom: a tehetséget kapjuk, a tudást pedig meg kell hozzá szerezni. Mióta az eszemet tudom, azóta számomra csak a rajzolás és a festés létezik. Nem tudom, milyen lehet másnak lenni.”  Mezey István szavai ezek, melyek néhány más gondolattal és idézettel együtt hűen tükrözik a művész ars poétikáját, emberi mivoltát.

A róla elnevezett művészeti központban számos kiállító- és közösségi tér van, de magának a névadónak, Mezey Istvánnak külön emléket állít a város. Hiszen Pista bácsi munkásságával, bölcs és szerény hitvallásával olyan értékeket teremtett, melyek elévülhetetlenek. Tekintélyt és tiszteletet vívott ki nemcsak magának, hanem szeretett városának, Kazincbarcikának is. Mert minden ízében szerette Kazincbarcikát, mint ahogy a város, az ott élők is nagyon szerették őt: mércét jelentett emberségből, tehetségből, igényességből és szerénységből egyaránt.

Mezey István 2012-es távozásával olyan űrt hagyott, amit lehetetlen pótolni, hiányát nap, mint nap érzik a művészetbarátok.

A Mezey-házban egy emlékszoba és egy állandó kiállítás várja a látogatókat; egy lehetőség, hogy fejet hajtsanak, emlékezzenek, hogy együtt gondolkodjanak, s újra és újra rácsodálkozzanak mindarra, amitől Mezey István oly kivételes ember volt.

Az életműve csak egy darabját bemutató festmények, grafikák és egyéb munkák mellett a műtermét megidéző enteriőrök is megjelennek az épületben, a tárlat rendezője és megálmodója barátja, tanítványa, bizalmasa és tisztelője, Fignár Zoltán volt.

Amit most látnak a látogatók, az részben állandó és részben változó, hiszen a család jóvoltából újabb Mezey-képek kerülnek majd a falakra, s a tervek szerint a tárlat is időszakosan megújul.


Interaktív kiállítóterek

A művészeti központban számos olyan interaktív kiállítótér található, amelyek színvonalas és igényes tárlatok bemutatására, a képzőművészet számos válfajának népszerűsítésére kiválóan alkalmasak. A különböző, többfunkciós terek összekapcsolhatóak, együtt, de külön-külön is nagyszerűen használhatóak.


Mezey Művészkávézó

A MEZEY MŰVÉSZKÁVÉZÓ HATÁROZATLAN IDEIG ZÁRVA TART! 

A művészeti központ földszintjén található egy olyan többfunkciós, terasszal ellátott terem, mely kiváló helyszíne könyvbemutatóknak, művésztalálkozóknak, rendhagyó kiállításoknak, kulturális eseményeknek.


Gyermekek Háza-Kézművesház

A ház elsősorban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek tanórán kívüli közművelődési tevékenységével, az érdeklődő fiatalok és felnőttek szabadidős, művészeti, illetve kézműves oktatásával foglalkozik. A programok gerince a játszóház, játékos alkotó ismeretszerzés.

Elsősorban olyan kézműves programokat szerveznek az érdeklődőknek, melyek a kézművesség köré csoportosulnak, bővítik kulturális ismeretüket, fejlesztik kézügyességüket, kreativitásukat.

Céljuk a hagyományápolás, a magyar tárgyalkotó népművészet megismertetése és életben tartása, melyet az gyermekek játszóházi és kézműves foglalkozások keretein belül játékosan ismerhetnek meg. Ezen kívül számos egyéb tevékenység, szünidei program, tábor, ismeretterjesztés, bérletes foglalkozások közül választhatnak az érdeklődők.

Az évtizedeken át a Dózsa György úton található Gyermekek Háza-Kézművesház életében is egy új korszak kezdetét jelenti a művészeti központba költözés.

Az elmúlt 24 évben egy iker családi ház adott otthont a kreatív gyermek és felnőtt foglalkozásoknak. A családias hangulatú foglalkozások közkedveltek voltak a városlakók körében, teltházas programoknak adott helyet a kis épület. Az impozáns művészeti központba költözéssel is igyekeznek az ott dolgozó kollégák a megszokott légkört és hangulatot megtartani. A központ „A” szárnyának emeletén található Gyermekek Háza- Kézművesház tágas, esztétikus, jól felszerelt műhelyekkel rendelkezik. Termei alkalmasak rá, hogy egy időben több kiscsoport is tevékenykedjen. Egy megújult, modern környezetben, de a megszokott értékeket közvetítve szervezik programjaikat, ahol továbbra is a legfontosabb a gyermekekben szunnyadó tehetség kibontakoztatása, fejlesztése, önmegvalósításuk segítése.


Többfunkciós rendezvényterem

Az impozáns közművelődési, művészeti funkciókat magában foglaló épület hátsó szárnyában található Kazincbarcika legnagyobb rendezvényterme.

A 295 m2-es terem az emeleti szinten található, két oldalról lépcsőn keresztül, illetve liften közelíthető meg.

A rendezvényteremhez saját szintjén kapcsolódik több kiszolgálóegység: előkészítő-, illetve szervizkonyha, továbbá öltöző és mobilszínpad.

A földszinten - igény szerint - szintén hozzá kapcsolható terek: kiállítótér, előcsarnok, ruhatár, öltöző és kiválóan felszerelt melegítőkonyha. Ez étellift segítségével összeköttetésben áll a felső szint szervizkonyhájával.

A nagyrendezvények miatt az épület ezen része teljesen lezárható, saját bejárattal és belső parkolóval különállóan használható.

A teremhez alapberendezési tárgyakat a bérleti jogviszony keretében a bérbeadó biztosít.
Ennek megfelelően és a terek használatától függően változik a terem befogadóképessége, hiszen klasszikus konferenciák, tanácskozások esetében - elrendezéstől függően - 250-300 fő is leültethető, míg egy esküvő esetében - asztalok, székek és a tánctér elrendezésének függvényében - 100-250 fő látható vendégül.

Minden rendezvénytípus esetében szabadon és a tarifatáblázat alapján kapcsolható más egység bérlése vagy egyéb szolgáltatás (pl. hangtechnika) is.

Az alapdíjakat 100 főre vonatkoztatva állapítottuk meg, s ehhez viszonyítva minden bérlés esetében egyedi - és teljes körű, a részletes igényekhez igazított árajánlatot adunk.

Célunk az, hogy akár céges parti, akár esküvő esetében a legelegánsabb, kényelmesebb és igényes kivitelezés mellett igazi élmény legyen az adott rendezvény!

Egyéb (kapcsolódó) helyiségek:

A rendezvényteremhez kötődően, esetenként - attól függetlenül - más terek és termek is bérelhetőek.

A földszinten egy minden igényt kielégítő, hűtőkkel és fagyasztóval felszerelt melegítő- és tálalókonyha található.

Ez teljes körű és modern kiszolgálást biztosít egy rendezvény vagy esküvő esetében a catering szolgáltatások igénybevételére.


Egyéb terek, termek, lehetőségek

A főépület emeletén, a Gyermekek Háza-Kézművesház részeként egy 108 m2-es, többfunkciós terem és egy 40 m2-es klubszoba is bérelhető.

A teremben elsősorban gyerekzsúrokat és partikat tudunk megrendezni, míg a tükörrel felszerelt klubszoba sportos jellegű szabadidős programokra alkalmas.

Ezekhez kapcsolódva szintén lehetőség nyílik melegítőkonyha igénybevételére.


Egressy Béni Városi Könyvtár

Kazincbarcikán a városi könyvtár egyidős magával a várossal, vagyis 2014-ben 60 éves. A Mezey István Művészeti Központban a könyvtár önálló intézményként működik, fenntartója Kazincbarcika Város Önkormányzata. A könyvtárról saját weboldalukon bővebb információkat találnak: Egressy Béni Városi Könyvtár weboldala

 

MEZEY ISTVÁN MŰVÉSZETI KÖZPONT ÁRTÁBLÁZAT

Hatályos: 2022. február 1-jétől visszavonásig
 

Szolgáltatás megnevezése: Időtartam: Bérleti díj tartalmazza: Nettó: Áfa: Bruttó:
Rendezvényterem   (max. 300 fő) 1 óra szék, asztal 9.449 Ft 2.551 Ft 12.000 Ft
Rendezvényterem – kazincbarcikai Civilklub és Egyesület részére 1 óra szék, asztal 7.874 Ft 2.126 Ft 10.000 Ft
Többfunkciós terem (max. 60 fő) 1 óra szék, asztal 6.299 Ft 1.701 Ft 8.000 Ft
Klubszoba 1 óra szék, asztal 2.000 Ft 540 Ft 2.540 Ft

Minden megkezdett + óra az ártábla szerint számítandó!
 

 

Szolgáltatás megnevezése: Időtartam: Bérleti díj tartalmazza: Nettó: Áfa: Bruttó:
Technika I. csomag alkalom (alap) mikrofon, hangfal, erősítő, CD lejátszó 3.937 Ft 1.063 Ft 5.000 Ft
Vizuál technika – I. csomag alkalom projektor, kis vászon, laptop 3.937 Ft 1.063 Ft 5.000 Ft
Vizuál technika – II. csomag alkalom projektor, nagy vászon, laptop 7.874 Ft 2.126 Ft 10.000 Ft

A foglalt időtartamon túli minden megkezdett óra felszámításra kerül.

 

Története  

Az utókor minden bizonnyal a Kazincbarcika történetében mérföldkőként említi majd 2014. október 4-ét, amikor az egykori Újvárosi Általános Iskola helyén megnyitotta kapuit a Mezey István Művészeti Központ.

A több ezer négyzetméteres, kétszintes új létesítmény a város egyik emblematikus épületében kapott helyet - ily módon megőrizve azt az utókornak. Igaz, az egykori iskolaépület most új funkciókat kapott, de a kultúrakedvelő nagyközönség pillanatok alatt megszerette az „Újvárosi” valóban új, ám az autentikus elemeket megőrző külsejét és belsőjét.

A művészeti központ részben egy sikeres európai uniós projektnek köszönhetően, részben pedig Kazincbarcika Város Önkormányzatának törekvései és áldozatvállalása nyomán jött létre. Az együttes szándék az volt, hogy a kultúra és a művészet egy olyan bölcsője legyen a létesítmény, mely markáns válasz a város és a térség lakóinak ilyen jellegű igényeire, s a színes Kazincbarcika koncepcióra.

A ház és szellemisége méltó emléket állít névadójának, a 2012-ben elhunyt Mezey István festő- és grafikusművésznek.
A város díszpolgárának emléke a róla elnevezett létesítmény minden szegletében ott van: visszaköszön az emlékszobában, a folyosókon, a tágas terekben és az egyes, közművelődési funkciókkal ellátott egységekben.

Az épület, melyet évtizedeken át gyerekzsivaj töltött meg, ahol nebulók ezrei, tízezrei tanultak meg írni, olvasni vagy éppen rajzolni, festeni, most újra élettel telt meg. S gyermekek, felnőttek százainak, ezreinek, s remélhetőleg tízezreinek lesz majd ide kötődése. Újra sokan olvasgatnak, rajzolnak, festenek, kézműveskednek az ódon, de új köntösbe öltöztetett falak között. Hiszen egykoron Pista bácsi és most a város bölcs vezetői is ide álmodták meg a városi könyvtárat, a Gyermekek Háza-Kézművesház elhelyezését, számos kiállító- és közösségi tér létrejöttét; összességében egy olyan művészeti központot létrehozva, ahol a kultúra, a közművelődés és a művészet valóban otthonra talált.

Tudta?

* A művészeti központ főépületének két udvarra néző falára a színes város koncepció jegyében és a svájci projekt keretében a névadó képzőművész egy-egy közismert grafikája - a csodaszarvas és egy anya kisgyermekével - került.

* S bár a kéz, Pista bácsi keze 2012-ben végleg megpihent, egy feledhetetlen lenyomatát ott hagyta a városon, Kazincbarcikán, a róla elnevezett impozáns művészeti létesítmény falán.

 

Hatályos szabályozások